vibe tv logo mini

EKSTREMNE ENERGIJE IZ SVEMIRA UPLAŠILE NAUČNIKE - Deo "Boginje Sunca" pao na zemlju!(FOTO)

Čestice Sunca pale na zemlju i uznemirile naučnike.

Astronomi su otkrili veoma retku i ekstremno visokoenergetsku česticu kako pada na Zemlju, a njeno poreklo još nije poznato. Nazvana po Amaterasu, Boginji sunca u japanskog mitologiji – predstavlja jedan od najmoćnijih energetskih kosmičkih zraka do sada otkrivenih.

Uprkos tome što njeno poreklo i dalje nije poznato, stručnjaci veruju da samo kosmički najsnažniji događaji mogu da je proizvedu.

Profesor sa Univerziteta u Juti Džon Metjuz kaže da čak i supernove (implozije zvezda) nisu ni približno dovoljno moćne da dovedu do formiranja ovakvih čestica.

juuta.jpg

  • Potrebne su vam ogromne količine energije i izuzetno moćna magnetna polja, da sabiju česticu dok se ubrzava, objašnjava Metjuz.

Energija čestice Amaterasu veća je od 240 eksa elektronvolti (EeV), što je milion puta više nego što čestice u Velikom hadronskom sudaraču postižu.

Amaterasu je po energetskom naboju slabija samo od čestice „O, moj bože“ (Oh-My-God), još jednog ultravisokog energetskog kosmičkog zraka detektovanog 1991. godine od 320 EeV.

Profesor na Univerzitetu u Osaki Tošihiro Fudži naveo je da nije mogao da veruje kada je prvi put primetio ovaj kosmički zrak.

juta.jpg

  • Mislio sam da je greška, pošto je pokazivao nivo energije bez presedana u poslednjih tri decenije, istakao je Fudži.

Kada kosmički zraci ultravisokog energetskog naboja udare u Zemljinu atmosferu nastaje čitava kaskada sekundarnih čestica i elektromagnetne radijacije.

Neke od tih sekundarnih čestica putuju brže od svetlosti, zbog čega se stvara vrsta elektromagnetnog zračenja koje može da bude otkriveno specijalizovanim instrumentima.

Jedan od tih instrumenata poseduje opservatorija u Juti, koja je otkrila česticu Amaterasu.

Misteriozni događaj koji je proizveo „božansku česticu“ odigrao se u Lokalnoj praznini – praznom području svemira koje se graniči sa Mlečnim putem.

Oko Nas