vibe tv logo mini

SRBIJA JE VEOMA VAŽNA ZEMLJA ZA NAS - Izjavio je novi ambasador Velike Britanije u Beogradu!

Srbija je veoma važna za region istakao je novi britansji ambasador u Beogradu.

U intervjuu agenciji Beta, Ferguson je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske "istinski zainteresovano da unapređuje odnose sa Srbijom" i da želi da joj pomogne da ostvari potencijale, "od čega bi svi imali koristi".

Ferguson, koji je u utorak formalno stupio na dužnost ambasadora, predajom akreditiva predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kazao je da su odnosi dve zemlje dobri i da "ima puno prostora da budu bolji".

  • Imam velike ambicije u pogledu naših odnosa, mislim da postoji puno mogućnosti da zajedno uradimo sjajne stvari. Želim da revitalizujem istorijske odnose i da savremeni odnos usmerim u pozitivnom pravcu i ka budućnosti - naveo je.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, Ferguson je rekao da je trgovinska razmena prošle godine porasla za 30 odsto i da je sada blizu milijarde funti, i dodao da bi "voleo da vidi i mnogo više" britanskih kompanija koje dolaze da investiraju i trguju u Srbiji.

Britanski savet nastoji da unapredi kulturnu razmenu Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, organizuje dovođenje umetnika iz jedne zemlje u drugu, a angažovan je i u novim sektorima, kao što su digitalne veštine, kreativno stvaralaštvo i obrazovanje, naveo je Ferguson, i ukazao na značaj stipendije Čivning (Čevening), koju njegova zemlja nudi mladima u Srbiji.

  • To je prilika da mladi studiraju godinu dana u Ujedinjenom Kraljevstvu, na najboljim svetskim univerzitetima, i za to ne moraju da plate, jer britanska vlada obezbeđuje sredstva. Sledeće godine će sedam mladih iz Srbije dobiti punu stipendiju za studiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu. To je zaista velika prilika i velika investicija u budućnost ove zemlje - kazao je.

Izvor/Agenciji Beta.

OkO NaS