vibe tv logo mini

Otac Zosim govori o PRAVOSLAVLjU I GDE GREŠIMO - I MNOGI SVEŠTENICI DANAS SU U ISKUŠENjIMA TEŠKIM! (Prvi deo)

Pravoslavlje (grčki Ορθοδοξία - verovanje) je prevod grčke reči ortodoksia. To je slavenski prevod s kraja srednjeg veka.

On je u biti tačan, ali bi bilo ispravnije koristiti reč verovanje ili još bolje ortodoksija.Ta rec (doxa)se koristi kao liturgijski termin sa znacenjem slave: doxa to Patri ke to Io ke to Agio Pnevmati (Slava Ocu i Sinu i Svetome duhu), i u tom smislu sasvim je pravilan prevod Pravoslavlje.

Pravoslavlje je jedno od grana hršćanstva. Koreni pravoslavlja sežu u početke hršćanstva. Formira se u istočnom delu Rimskog carstva-Vizantiji gde i ostaje kao zvanična religija do propasti Vizantijskog carstva. Ono je specifičan oblik hršćanstva nastao u okrilju vizantinske(vaseljenske) crkve čiju doktrinu nasleđuje grčka crkva. Oznaka grčka ne objašnjava, već iskrivljuje pojam. Od početaka Crkve, pravoslavlje je obuhvatalo manje - više celokupan prostor mediterana, uključujući i bliski istok i severnu afriku. Ni posle pada Vizantije nije se pravoslavlje pokazivalo kao grčka crkva, jer živi uporedo u slovenskim, arapskim i grčkim oblastima. Napomena je da je razuđenost obreda poseban kvalitet koji nudi pravoslavno iskustvo Crkve.

Postoje danas mnoge vere. Manji deo je usko ili šire povezan sa pravoislavljem dok ostale-većina vera su izmišljene ili loše kopirane oid pravoslavaca.

Ukoliko u Božijem domu (hramovima) ne postoji Časni Krst zasigurno da to ne pripada Gospodu našem. Elem sve vere govore da je Bog jedan ali isto tako ako je Bog nad nama svima jedan, onda i obeležja trebalo bi da su ista ili slična. No to nije slučaj danas. Isus Hristos je pred stradanje svoje rekao “ Ostavljam vas sada da se držite mojih pripovedi do mog novog dolaska a do svršetka sveta”. Takođe je Isus rekao i naznačio “ Znajte da ste svi vi bvraća i sestre po veri, zato sam vas i nazvao braćom i sestrama svojim, da bi davali u amanet svojim pokoljenjima”.

Malo, veoma malo se čuda i iscelivanja dogodilo u drugim verama kroz vekove. Dok u pravoslavlju razna čuda i iscelenja svakim danom doživljavamo i prisustvujemo Božijim znakovima da je ON Gospod uz nas no mi ljudi se svesno – nesvesno udaljujemo od njega.

Celibne mošti Svetog Jakova Tumanskog

U narednim tekstovima braćo i sestre pisaću vam o veri, kako je pravilno da se držimo vere, kako da se upravljamo jel na žalost mnogi sveštenici su danas skrenuli sa puta!

Protojerej Zosim

Ukoliko želite da postavite pitanje Ocu Zosimu, to možete uraditi putem našeg maila ili poruku poslati na viber ili WhatsApp 061/ 302 – 9 – 140 i budite sigurni da će Otac Zosim vam odgovoriti kroz naš portal.

OKO NAS